معرفی خاندان آصف سنندج
خاندان آصف جزو خاندانهای شناخته شده و نامی کردستان هستند که از زمان زندیه نقش ویژهای در تاریخ سیاسی کردستان داشتهاند. خاندان وزیری یکی از خاندانهای وابسته در کنترل امور سیاسی و اداره شهر سنندج بوده است. خاندان وزیری از جمله خاندانهایی است که حدود دو سده در حکومت محلی یا دولت مرکزی به ایفای نقش پرداختهاند. عمارت آصف معروف در شهر سنندج نیز مربوط به خاندان آصف وزیری است. برای آشنایی بیشتر و عمیق درباره خاندان آصف و پیشینه آنها، تا پایان، همراه این مقاله باشید.
خاندان آصف وزیری در سنندج
حکومت کردستان در ابتدا به دست خاندان اردلان بوده است. خاندان آصف از اهالی اصفهان بودند که در زمان هلوخان اردلان، حاکم کردستان در دوران صفویه، به کردستان کوچ میکنند. هرچند نمیتوان خواستگاه اصلی خاندان آصف را به طور مطمئن معرفی کرد. اما به طور کلی این خاندان ریشه کردی ندارند و مهاجرانی از دیگر نقاط، به کردستان هستند.
مقاله پیشنهادی:
زندگینامه ،آثار و اشعار مستوره اردلان +تاریخ اردلان
با آمدن خاندان وزیریها به کردستان، کم کم به جمعیت آنها اضافه شد و در مناطق مختلف کردستان ساکن شدند. خاندان وزیری با اردلانها باوجود توانایی در زمینه امور محاسباتی، همکاری خود را در امور کردستان شروع کردند. آنها رفته رفته توانستند نفوذ خود را قویتر کنند و اداره امور در سنندج را به دست بگیرند. پس از آن که حاکمیت خاندان اردلان بر سنندج پایان یافت، گزینه اول برای مدیریت و کنترل شهر، خاندان وزیری بود. این واقعه در سالهای ابتدایی حکومت ناصرالدین شاه اتفاق افتاد.
خاندان آصف از ابتدای حضور خود در دستگاه حکومت محلی اردلانها از دوره افشاریه تا پایان دوره قاجار، موفقیتهای بسیاری را کسب کردند. همچنین در تمام طول مدت روندی رو به رشد و قدرتمندی داشتهاند. خاندان آصف در سنندج افزون بر فعالیتهایی در این شهر و دولت مرکزی، در زمینه های فرهنگی، اجتماعی، ادبی و عمرانی کردستان نیز، نقشهای فعالی را داشتند.
میرزا علی نقی خان کردستانی، یکی از اعضای این خانواده است که بیشتر به آصف وزیری یا آصف دیوان او را میشناسند. او از سیاست گذاران مهم کردستانی محسوب میشد.
یکی از اعضای خانواده به نام میرزا عبدالله، به مقام معاونت کردستان رسید، بدین ترتیب همه آن طایفه به وزیری شهرت یافتند. میرزا علی نقی که در وزارت کشور خدمت میکرد، به او لقب آصف دیوان را نسبت دادند که از القاب محلی محسوب میشد. بعد از دوران مشروطه با نام آصف اعظم شناخته می شود. بدین ترتیب نام آصف وزیری بر این خاندان ماندگار شد.
خاندان آصف در ابتدا در حکومت اردلانها داخل شدند و بیشتر زمان حکومت و دخالت آنها در این زمان رخ داد. با این حال، برخی از آنها که در ادامه معرفی شدهاند، توانستند به دربار مرکزی در تهران در زمان قاجار نیز، نفوذ کنند و خدماتی را ارائه دهند. همانگونه که بیان شد، قدرت این خاندان روزبهروز در حال افزایش بود. به همین دلیل توانستند بهصورت نسبتاً گستردهای، دستی در امور محلی در پیش گیرند.
مقاله پیشنهادی:
معرفی خانه کرد در سنندج-۳ دوره ساخت قدیمی ترین نماد فرهنگ کردستان
پیشینه تاریخی خاندان آصف سنندج
نزدیکترین پیشینه تاریخی خاندان آصف را میتوان به سنجرخان وزیری نسبت داد. پدر او میرزا محمد وزیری و برادرهایش، یدالله خان و میرزا خلیل خان است. به دلیل تمایلات سلطان سنجر به قدرت، هیچ کدام از آنها را به رسمیت نمیشناخت. درنتیجه خواسته میرزا خلیل خان برای نشستن در جایگاه حاکمیت بعد از پدر را نادیده گرفت. به همین دلیل نیز، درگیریهای زیادی در این خاندان بهوجود آمد.
بعد از سنجر خان، دو تن از بزرگان خاندان وزیری به نامهای میرزا تقی خان آصف دیوان و برادرش مشیر دیوان هستند. سنجر خان در مورد این دو فرد نیز همان اعتقاد را داشت و آنها را به عنوان بزرگان خاندان وزیریها نمیشناخت.
با نزاعهای فراوان در میان این برادران، وجود مادر سنجر خان که از تبعه اقوام بانفودی بود، باعث شده بود که هیچ شخصی، توانایی اینکه با سنجر خان مشاجرهای جدی بر سر قدرت و جایگاه کند را نداشته باشد. همان گونه که بیان شد، درگیریهای درون خانواده همچنان بهقوت خود باقی مانده بودند. تا زمانیکه سنجر خان وزیری توسط گلوله برادرش در روستای خاندان خود کشته شد.
با این حال سنجر خان در جنگهایی نظیر، جنگ با انگلیس و روسیه، پیروز میدان شد و خاک این منطقه را از هرگونه اشغالگری پاک کرد. برای همگان، ازجمله رأس حکومت کردستان بسیار محبوب گردید. همچنین از او بهعنوان اسطوره مقاومت کردها در برابر غارت نیروهای مستعمر انگلیس و روسیه یاد میکنند. به همین دلیل به او، سردار اکرم کردستان میگویند. سنجر خان نماد مقاومت و میهنپرستی در برابر متعارضان به خاک یک کشور است. این موفقیتها توانست وجهه او را در میان مردم تغییر دهد.
یکی از آخرین اعضای خاندان اردلان که در رأس امور حکومتی قرار داشتند، میرزا قلی خان هدایت بود. وی از نوادگان فتحعلی شاه قاجار بود. هر چند به دلیل بیتجربگی و کم سن و سالی، نمیتوانست مانند پیشینیانش، اداره امور را کنترل کند. این خود فرصتی برای خاندان وزیری بود که، قدرت خود را افزایش دهند. تا زمانی که از دربار تهران، فرج الله خان وزیری را در حکمی به وزارت کردستان نائل کردند.
مقاله پیشنهادی:
معرفی فرش تاریخی و اصیل بیجار-با بیش از ۱۰۰ ها رنگ و نگاره بسیار زیبا
پدر وی میرزا علی نقی وزیری بود. از مهمترین رخدادهای دوران وزارت میرزا فرج الله، میتوان به مقابلهای که در برابر حمله حاکم گروس و افشار، حاکم کرمانشاه به کردستان شد، اشاره کرد. او از نمایندگان مجلس شورای ملی در دوره قاجار و پهلوی بود و در چندین دوره از مجلس، فعالیت داشت.
به دلیل ایجاد دوگانگی در منافع، اختلافاتی درون افراد حکومتی ایجاد شد. خبر این درگیریها به دربار قاجار نیز رسید. در نهایت وی را نیز از وزارت خلع کردند. دوران حاکمیت این فرد در نظر مردم و دیگر صاحب نظران مطلوب نبود. با کنار گذاشتن میرزا فرج الله وزیری، بار دیگر خاندان وزیری توانستند قدرت خود را نشان دهند.
پس از آن، اعطای وزارت به میرزا هدایت الله، توانست یک پارچگی را به درون خاندان وزیری دوباره برگرداند. با این حال او از این قضیه آگاه بود که، توانایی این کار را به صورتی که خطری نفوذ خاندان وزیری را در حکومت کردستان تهدید نکند، نخواهد داشت. در این دوران نیز رضایتی از او حاصل نشد. بدین ترتیب اختیار حکومت از او سلب شد.
با کنار رفتن میرزا هدایت الله، یک بار دیگر رضا قلی خان هدایت، حاکم کردستان شد. بار دیگر به دلیل وجود اختلافات میان مخالفان این فرد و نزدیکان رضا قلی خان، مدت زمان حکومت او چیزی حدود ۲ سال بیشتر طول نکشید. درگیریهای زیادی در آن دوران بر سر انتخاب حاکم کردستان، صورت گرفت؛ به طوری که رضا قلی خان هدایت پس از آن نیز، به حاکمیت کردستان منصوب شد.
در نهایت وزارت به شاخهای دیگر از خاندان وزیری منتقل شد. این را در نظر داشته باشید که باوجود اختلاف داخلی زیاد، همچنان خاندان آصف وزیری بر قدرت خود تسلط داشتند.
مقاله پیشنهادی:
بهترین سوغاتی فروشیهای سنندج در سال ۱۴۰۱
نقش خاندان آصف وزیری در اموری دیگر
همانگونه که گفته شد، خاندان وزیری تنها در سیاست و قدرت طلبی خود را نشان ندادند؛ بلکه، در امور فرهنگی، اجتماعی ادبی نیز نقش پررنگی را ایفا کردند. داشتن جایگاه اجتماعی و اقتصادی فعال و مناسب، تأثیر و رابطه مستقیمی بر نقش سیاسی افراد و خاندانهایی مانند خاندان وزیری دارد. اجداد خاندان وزیری در زمانیکه به کردستان مهاجرت کرده بودند، به دلیل وضعیت آب و هوایی کردستان و فعال بودن دو قطب اقتصادی کشاورزی و دامداری، در این زمینه ها مشغول به کار شدند.
در زمینه تجارت نیز، کردستان همواره با مناطق نزدیک خود، روابط تجاری خاص خود را داشت. خاندان وزیری همچنین توانستند در این حوزه به دلیل استعداد درونی که در تجارت دارند، جایگاه بسیار مناسبی را در اقتصاد منطقه از آن خود کنند. سپس با در دست گرفتن قدرت اقتصادی در کردستان، املاک و زمینهای زیادی را برای خود خریداری کردند و ثروت خود را بیش از پیش افزایش دادند.
این چنین شد که توانستند بخشی از اقتصاد کردستان را زیر سلطه خود قرار دهند. البته تمام ثروت را در راستای مصارف شخصی به کار نبردند و در ساخت عمارت و کارهای فرهنگی و عمرانی برای کردستان، از آن استفاده کردند. به همین دلیل گفته میشود که، در کارهای فرهنگی و عمرانی نیز نقش مهمی را در تاریخ این منطقه داشتهاند.
کردستان از دیرباز به فرهنگ و هنر و اصالتی که دارد، مشهور است. در دوران قاجاریه، کردستان در زمان اوج هنر و ادب و فرهنگ خود قرار داشت. خاندان وزیری، در دوران وزارت خود، حامی شاعران و افراد اهل هنر بود. به علت وجود بستری مناسب برای این افراد، در این دوران شاعران و هنرمندان زیادی پرورش یافتند. یکی از افرادی که در سنندج بسیار مشهور است، مستوره اردلان است که وی از نوادگان خاندان آصف وزیری است.
جالب است بدانید که در برخی منابع، به دلیل توجه زیاد خاندان وزیری به فرهنگ و هنر، آنها را صاحبان سیف و قلم میدانند.
خاندان آصف وزیری، مسبب ساخت بسیاری از بناها و عمارتهایی است که در حال حاضر نیز باقی ماندهاند. میتوان گفت ساخت مساجدی همچون: مسجد میرزا فرج الله، مسجد امین بهدست میرزا هدایت الله، قنات، پل و حمام از کارهایی است که این خاندان برای گسترش عمران کردستان و مردم آن، انجام دادهاند.
از عمارتهایی که در سنندج هنوز شهرت خود را حفظ کرده است، عمارت آصف و مشیر دیوان است. خاندان وزیری با معطوف کردن توجه خود در کنار وزارت و قدرت به این مسائل، در میان مردم کردستان توانستند محبوبیت نسبی را برای خود ایجاد کنند.
مقاله پیشنهادی:
بهترین نقاط گردشگری سنندج برای فروردین ۱۴۰۱
عمارت مشهور خاندان آصف وزیری
پدر میرزا علی نقی خان کردستانی، میرزا محمد رضای وزیر، بنای امروزی که به خانه آصف معروف است را از خانوادههای هاشمی خریداری کرد. پدر آصف دیوان چندی بعد، این بنا را به پسر خود سپرد. آصف دیوان نیز نام خود را بر این عمارت گذاشت و پس از آن، این عمارت با نام آصف دیوان مشهور گردید.
در سه دوره زمانی، صفوی، قاجار و پهلوی، افراد خاندان وزیری تغییراتی در این بنا ایجاد کردند تا به شکلی که امروزه وجود دارد، درآمده است. نقوش و نمای داخلی این خانه به قدری هنرمندانه و زیبا طراحی شده است، که به یکی از نمادها و میراث فرهنگی این شهر تبدیل شده است.
مقاله پیشنهادی:
لباس کردی مردانه و زنانه از قدیم تا به امروز و انواع آن-بیش از ۱۰ مدل لباس
سخن پایانی
خاندان وزیری به عنوان یکی از خاندانهای قدرتمند محلی از اواسط عهد زندیه به تشکیلات اداری خاندان اردلان وارد شدند. سپس به تدریج منصب وزارت را بر عهده گرفتند. افرادی از همین خاندان بهواسطه موقعیت اجتماعی و سیاسی خود در کردستان، توانستند در عرصه های ملی نیز نفوذ کنند. یکی از مواردی که این خاندان را در همه دوران تاریخ به ضعف میکشاند، اختلافات درونی خود برای مواردی مانند، کسب قدرت بود.
خاندان وزیری در دوران وزارت خود بسیار سعی داشتند که، تمرکز خود را تنها صرف مسائل سیاسی قرار ندهند. از منظر اجتماعی، فرهنگ و هنر نیز فعالیتهای بسیار قابلتوجهی در این دوران ارائه دادند. این خاندان با محکم کردن جایگاه خود در کردستان، توانستند خود را در امور حکومتی و وزارت جای دهند. به همین دلیل، قدرت و نفوذ آنها در حال افزایش بود.
شما کاربران عزیز میتوانید با مراجعه به سایت شارینو از سایر خدمات آن استفاده کنید از جمله :
طراحی سایت
طراحی اپلیکیشن
سئو در سنندج
تولید محتوا
پشتیبانی اینستاگرام
طراحی و ساخت تیزر
طراحی پوستر
طراحی لوگو
سالن های زیبایی سنندج |
باشگاه های بدنسازی در سنندج |
انواع تبلیغات در سنندج |
مقاله جالبی بود. از این مقالات بیشتر توی سایتتون بذارید
واقعا ممنون برای این اطلاعات
جالب بود 👍🏻
خاندان آصف یکی از بزرگان سنندج بودند ممنون که به تاریخ سنندج میپردازید
توضیحات جامع بود. لذت بردم
خیلی ممنون از مطلب خوبتونٰ واقعا اطلاعات مفید و کاملی رو برای هر خواننده ای دربر داشت.
چنین مقالاتی میتونه در افزایش میزان اطلاعات تاریخی شهرمون سنندج به مردم دیگه خیلی مفید باشه.
واقعا عالی بود
واقعا لذت بردم چه تاریخ باشکوهی
واقعاعالی بود.حیف این خاندان نمانده ان.
مقاله کاملی و جالبی بود 👌😍
عالی بود سپاس🙏
لذت بردم واقعا مطالب قشنگی بود
ازین مطالب تاریخی بیشتر توی سایتتون بذارید
چقد جالب بود واقعا
لذت بردم
ممنون🙏🏼
من از تاریخ خیلی خوشم میاد بسیار جالب بود ممنونم…
من از تاریخ خیلی خوشم میاد بسیار جالب بود ممنونم…
شارینو کار فرهنگی بی نظیری انجام میده👌دست مریزاد
خیلی ممنون بابت مقاله خوبتون واقعا زیبا بود
مقاله کاملی بود ممنون
چقدر جالب بود همیشه تاریخچه این خاندان و کاراشون برام سوال بود ممنون
چه پست کامل و جذابی بود خیلی ممنون
عکس هاتون خیلی جالب بود ممنون واقعا
این اطلاعات چقدر موثقِ؟
این اطلاعاتت توسط نویسنده تیم شارینو جمع آوری و نوشته شده و کاملا درسته
هر تحقیقی مستلزم ذکر منبع هست؟منابع مطالبی که استفاده کردی رو باید ذکر کنی؟وگرنه ارزش علمی نداره
درود
خاندان آصف وزیری اصالتا کرد بوده اند
و هیچ نسبتی و ریشه ای با اصفهان ندارند
خاندان وزیری اصفهان چی بودن و نه اصفهانی به این مفهوم که فارس بودن سپاهان آن زمان محل اطراق سپاه ایران بوده که از همه ملیت ها در آن ساکن بوده کورد از قدیم الایام تا دریای عمان و خلیج فارس هم بوده و نه فقط در کردستان امروزی مضافاً اینکه نامی به اسم کوردستان از دوره سلجوقیان ایجاد شده و قبل از آن در هیچ منبعی این نام نبوده از لحاظ ملیتی هیچ سندی بر غیر کورد بودن خاندان وزیری نیست و فقط گفته شده اصفهانی و این دلیل بر فارس بودن خاندان وزیری نیست بررسی خدمات خاندان وزیری به خاک کردستان از ایجاد عمارت ها ،بازارها،بیمارستان ها و دها مورد دیگر فقط یک احساس پاک کورد بودن میتواند انگیزه این همه آثار باشد
همینطوره هیچ خاندانی کوردتراز خاندان وزیری در کوردستان نیست
بله همینطوره
قبل از رفتن به اصفهان خاندان وزیری چندین نسل در سنندج بودن و در واقع خاندان وزیری اصفهان چی بودن یعنی مراودات تجاریشان با اصفهان بوده مضافاً اینکه اصفهان آن زمان کورد هم داشته و تا خلیج فارس کورد بوده و اکنون هم هست و بنظر من هیچ خاندانی کورد تر از خاندان وزیری وجود ندارد